Snelle en mooie 38e Ronde om Texel by PAAL 17 Events dankzij inzet van velen

_DSC3634w
Paal 17, 9 juni 2015. Het Waddeneiland Texel stond afgelopen week bijna geheel in het teken van de klassieke Ronde om Texel by Paal 17 events, de zeilwedstrijd voor catamarans en surfers die een poging doen om het eiland heen te varen. Vele Texelaars zijn al jarenlang verbonden aan de Ronde, of omdat ze meedoen of als vrijwilliger bijvoorbeeld. En zelfs ‘overkanters’ komen helpen. Eilandaccomodatie is praktisch volgeboekt en overal zie je zeilers uit alle windstreken. De Ronde om Texel by Paal 17 events kende dit jaar haar 38e editie.

‘Ronde’ Hotel den Burg huisvest voor tweede jaar op rij vele vrijwilligers
Voor het tweede achtereenvolgende jaar was Hotel Den Burg praktisch geheel volgeboekt met ‘overkanters’ die komen meewerken en helpen tijdens de Ronde. Hotel Den Burg wordt in de volksmond nu al ‘het Rondehotel’ genoemd. Hans Eshuijs, eigenaar van het hotel sinds 1984: “Het is een geweldige sfeer. Ik vind de Ronde ongelofelijk belangrijk, het zet Texel op de kaart als zeil- en sporteiland, en het is goed voor de economie.” Zelf is Eshuijs een Ronde-fan van het eerste uur: hij heeft de 10 allereerste edities zelf gevaren, van 1978 tot 1988, en ook zijn tweelingdochters zijn door het virus besmet. Eshuijs: “ Mijn dochters zijn 2 dagen voor de start van de eerste officiële Ronde van 1978 geboren, en mijn vrouw had één voorwaarde: je bent wel op tijd terug voor het bezoekuur, anders mag je niet meedoen! En dat is gelukt!” lacht de hoteleigenaar.

Jarenlange inzet van velen maakt Ronde een succes
Maar liefst 390 vrijwilligers liepen er ook deze 38e editie weer rond, om te helpen bij bijvoorbeeld transport, parkeerbeheer en inschrijvingen. Zonder de inzet van al deze mensen is het organiseren van een dergelijk groot evenement onmogelijk.

Maar niet alleen de onmisbare inzet van alle vrijwilligers draagt bij aan het succes van de Ronde om Texel by Paal17 events. Zo kan een dergelijk groot evenement ook niet zonder de steun van al haar sponsoren, waarvan ook dit jaar weer velen van het eiland zelf. Vele wapperende vlaggen op het Ronde-terrein waren van Texelse ondernemingen.

En diverse andere partijen en instanties staan ook al jarenlang klaar voor dit zeil- en surfspektakel. Een greep uit deze hele lange lijst: de kustverenigingen Westerslag en Cocksdorp, de KNRM, de politie, de marine, de kustwacht, het VVV, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten. Robbert de Jong, voorzitter: “ Fantastisch, wat alle mensen en instanties dit jaar weer hebben bijgedragen aan dit zeilfeest op ons mooie eiland Texel. We vinden het echt heel bijzonder, dat we het met de inzet van al deze mensen op deze manier kunnen organiseren.”

De 39e editie van de Ronde om Texel by Paal 17 events wordt gehouden op 25 juni 2016