Natuurmonumenten

Natuurmonumenten en Texel

Op Texel beheert Natuurmonumenten prachtige natuurgebieden. Veel liggen er binnendijks, maar ook buitendijks, op het wad, is veel te zien en beleven aan natuurschoon.

Aan de noordoostkant van Texel ligt het kweldergebied De Schorren. Natuurmonumenten beheert en beschermd deze kwelder. De Ronde komt hier vlak langs. Op de Schorren komen veel bijzondere planten en dieren voor. Veel vogels vinden op de Schorren een ideale plek om te broeden. Ieder seizoen zit er een grote kolonie Lepelaars vlak langs de rand van De Schorren. Daarnaast broeden er nog honderden andere soorten vogels zoals eidereenden, kleine mantelmeeuwen en tureluurs. Ook is het gebied een zeer belangrijk voedselgebied voor duizenden trekvogels. In de ondiepe gedeelten van de Waddenzee vinden ze hun voedsel en het kweldergebied gebruiken ze tijdens hoog water om te rusten. Het is dus belangrijk om op afstand te blijven. Wanneer de rust van de lepelaar kolonie wordt verstoord, is dit gevaarlijk voor hun jongen. Volg daarom alleen de aangegeven wedstrijdroute en blijf op afstand van het afgesloten gebied De Schorren (ook als volgboot of wanneer je de race moet verlaten).

Namens Natuurmonumenten bedankt.


Meer over het werk en de gebieden van Natuurmonumenten is te vinden op www.natuurmonumenten.nl/texel

De Texelse boswachters zijn actief op social media. Volg hen voor het laatste nieuws, mooie foto’s en bijzondere waarnemingen.
Twitter: @NMTexel
Facebook: Facebook.com/nmtexel