Karel Begemann neemt toch deel aan de Ronde

8 juni 2014
Karel Begemann neemt toch deel aan de Ronde

Karel Begemann neemt toch deel aan de Ronde

Karel Begemann, vorig jaar samen met Oscar Zeekant winnaar van de Ronde om Texel 2013, komt toch dit jaar weer naar Texel voor de Texel Dutch Open en de Ronde. Hij vaart beide evenementen dit jaar met Hans Breur op de Formule 18. Het wordt de vijfde keer dat Begemann deelneemt aan de Ronde.
Drie keer scheepsrecht
Oscar Zeekant en Karel Begemann wonnen vorig jaar na een spannende race de 36e Ronde om Texel in hun Formule 18. De derde keer dat ze samen deelnamen aan de Ronde gingen ze er vorig jaar met de hoofdprijs vandoor: ‘Een mooiere afsluiting kan eigenlijk niet.”, aldus Begemann. Karel Begemann maakte destijds onderdeel uit van de Nacra 17 Delta Lloyd Kernploeg en het zou voorlopig zijn laatste zeilevenement zijn samen met schipper Zeekant.
Begemann: ‘Binnen no time voeren we Hans en Roel Voorbij”
Toch is hij er in 2014 weer bij. Begemann vaart de Texel Dutch Open en de Ronde om Texel dit jaar met Hans Breur op de F18.  Begemann: ‘Ik vaar al tegen Hans vanaf dat ik begon met wedstrijden varen in de catamaran. Hans voer op de Formule 18 samen met Roel Everaars, mijn opleidingsinstructeur bij Vinea. Na mijn instructeursopleiding op de catamaran rolde ik de wedstrijdscene in. Cas van Oort zocht nog bemanning op de Hobie 16. We voeren een jaar samen en maakten toen beide de overstap naar wat toen de Koningsklasse was, de F18. Ik stapte als bemanning aan boord bij de ervaren schipper Zeekant en binnen no time voeren we Hans en Roel voorbij.”
Belofte maakt schuld
Hans Breur heeft een ijzerwarenzaak in Rotterdam en heeft Karel Begemann vaak ondersteund met klusmateriaal voor de Nacra 17-campagne en ook nu hij in de 49er vaart. Ooit hebben ze de afspraak gemaakt om een keer samen te gaan varen.
Begemann: ‘Twee weken geleden vroeg Hans of ik de Texel Dutch Open met hem wilde varen. Ik had in eerste instantie andere verplichtingen  eind juni. We hebben pas vorige week (red: eind mei) besloten dat we samen de Texel Dutch Open en ook de Ronde om Texel gaan varen. We hebben nog nooit samen gezeild, maar we gaan deze week een rondje trainen en dan moet het goedkomen. Ik heb wel weer zin om een wedstrijd te varen op de catamaran.”
Vijfde Ronde om Texel voor Begemann
Karel Begemann viert dit jaar een jubileum. Hij vaart voor de vijfde keer de Ronde om Texel. In 2010 voer hij samen met Cas van Oort op de Hobie 16 in 7:32 uur zijn eerste ronde. Vervolgens deed Begemann drie keer mee met Oscar Zeekant. De eerste keer ging de Ronde niet door vanwege teveel wind, de tweede keer werden ze door midden gevaren door een Tornado en vorig jaar wonnen ze de Ronde. Dit jaar wordt het zijn vijfde Ronde om Texel.
No comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *